Underlätta markpålningen med digitala verktyg

Pålning är en avgörande del av grundläggningen, där valet av både material och metod spelar en stor roll. Men för att säkerställa en smidig och effektiv process kan digitala verktyg vara en stor tillgång – de hjälper till att optimera arbetet och minimera risken för misstag längs vägen.

Pålning är en viktig del av grundläggningsarbetet - men denna process kan ofta effektiviseras.

Vad är markpålning?

Pålning, även kallad markpålning eller grundpålning, innebär att sätta ner pålar i marken med syftet att skapa stabilitet även på de platser där byggnadsgrunden är dålig. Det kan exempelvis behövas när markens jordlager är löst, eller där markens bärförmåga behöver förstärkas.

Pålning används inte bara för grundläggning av fastigheter – även vid byggnation av vägar, järnvägar och broar kan pålning vara ett bra sätt att öka stabiliteten när förutsättningarna inte är optimala. För att säkerställa att bygget kommer att hålla sig stabilt för en överskådlig framtid, finns det flera olika tekniker och material att använda sig av vid pålning.

Olika typer av pålar

Det finns olika typer av pålar och pålningsmetoder, beroende på markens förutsättningar, och vilken typ av grundläggningsarbete som ska utföras. Några av de vanligaste typerna av pålar är träpålar, betongpålar samt stålkärnepålar.

Träpålar

Den tekniska livslängden hos en träpåle beror på huruvida den kommer att vara omgärdad av vatten – är träpålen tänkt som en permanent metod bör den därför slås ned under grundvattennivån, för att förhindra att den börjar ruttna. En träpåle som slås ned under optimala förutsättningar kan hålla upp till 200 år!

Betongpålar

I Sverige är betongpålar den vanligaste metoden i Sverige. Betongpålar är oftast prefabricerade och massproducerade, vilket kan ge stora ekonomiska fördelar. Betongpålar kan användas för olika typer av pålning, och kompletteras med träpålar.

Stålkärnepålar

Stålkärnepålar används när lasterna blir tyngre, och består av ett permanent stålrör, fyllt med en stålkärna som är omgiven av betong. Denna typ av pålning är generellt sett dyrare, men skapar en bra och stabil grund när omgivningens krav är höga.

Så här utförs markpålning

Hur markpålningen utförs beror på projektets omfattning och konstruktionens storlek – men oftast använder man lastbil, grävmaskin eller en speciell pålmaskin med hydraul-hammare. Att slå eller vibrera ner pålen är den enklaste metoden, men beroende på markens förutsättningar kan pålarna ibland behöva borras ner. Det kan också krävas en kombination av de olika metoderna, om det är det bästa sättet få ner pålarna i marken.  

Pålarna slås ner i marken en i taget, utifrån de ritningar som finns. När alla pålar är på plats, påbörjas nästa steg: att förbereda och gjuta plattan.

Ny teknik inom markpålning

Allt eftersom ny teknik introduceras, finns det stora möjligheter att effektivisera och förbättra grundläggningsarbetet. Här är några av de senaste innovationerna inom markpålning:

Automatisering och robotiserade pålningsmaskiner

Med hjälp av automatisering och självstyrda pålningsmaskiner finns det möjlighet att minska behovet av manuell hantering – vilket kan vara positivt både ur ett säkerhetsperspektiv och för ökad precision. En automatiserad helhetslösning kan däremot vara kostsam, så ett bra alternativ kan vara att automatisera delar av pålnings-processen där effektiviseringen gör mest nytta.

Nya material och metoder

Nya material och metoder för pålning introduceras löpande – främst med syftet att öka livslängden och stabiliteten, men även för att hålla nere kostnaderna. Det finns även nya initiativ som används för att förbättra befintliga pålar, eller förstärka ett redan utfört arbete. Ett exempel på detta är kolfiberförstärkta pålar – dessa är generellt lättare än traditionella pålar, och har dessutom mindre miljöpåverkan.

Miljöanpassade lösningar

Miljö är ofta i fokus, vilket också reflekteras i de byggnadsmaterial som används. Företag som vill vara konkurrenskraftiga strävar efter att kunna erbjuda en så miljösmart lösning som möjligt – exempelvis genom att använda klimatreducerad betong i pålarna.

Digitala verktyg

De kanske tydligaste framstegen inom pålning är de digitala verktyg som introducerats under de senaste åren – och det finns en uppsjö av innovativ teknik att använda, både före, under och efter grundläggningsarbetet.

  • Före pålningen kan geotekniska simuleringar och modelleringar underlätta förarbetet, och hjälpa beslutsfattare med materialval och teknik.

  • Under arbetet kan digitala lösningar underlätta de olika steg som pålningsarbetet innebär, exempelvis genom att kontrollera och administrera projektets processer.

  • Efter grundens färdigställande kan digitala sensorer göra det möjligt att mäta belastning, vibrationer och stabilitet.

Behåll kontrollen med Groundworks

Att följa deadline är en viktig del i grundläggningsarbetet, då det är många intressenter involverade – både före och efter pålningen ska utföras. För projektledare är det därför av högsta prioritet att ha full kontroll över hur de olika momenten utförs – något som en del upplever att de saknar.

EasyLogic Groundworks är skapad för att underlätta markpålningsarbetet – ett verktyg där man snabbt och smidigt kan registrera pålarna vid nedsättning, för att säkerställa korrekt dokumentation.

”Vi märker att denna typ av verktyg är något många i byggbranschen eftersöker. Det handlar inte om att kontrollera projektet på detaljnivå genom mikroförvaltning eller press, utan att projektledaren och andra intressenter ska få en bra och tydlig överblick över hur projektet fortskrider. Detta underlättar hela byggnadsarbetet.”, säger Roger Andersson, Managing Director på Datema EasyLogic.

Groundworks är ett projekterings-och registreringsverktyg som kan användas både med hjälp av en mobilapp, och via en webbaserad plattform. Detta gör verktyget enkelt och smidigt att använda – både av de som är på plats vid nedsättning av pålarna, och de som övervakar projektet. Dokumentationen uppdateras i realtid, vilket alltid ger en korrekt och tydlig bild av projektets framsteg.

Så kan EasyLogic Groundworks underlätta grundläggningsarbetet

Groundworks är specialanpassat för att lätt och enkelt kunna användas vid pålning och grundläggningsarbete, utan större krav på teknisk expertis. Här är de olika delarna i verktyget:

Projekthantering

Webbportalen underlättar administrationen av projektet, och gör det enkelt för användare att få en överblick av exempelvis projektflödet och arbetsfördelningen.

Pålregistrering

Allt eftersom pålarna registreras, registreras värdefull data i systemet. Datan bestämmer man själv: det kan vara pålnummer, dimensioner, efterslagning, maskintyp eller någonting annat.

Rapportgenerering

I Groundworks är det även möjligt att skapa och exportera rapporter – dessa kan filtreras på exempelvis materialtyp och arbetsmetod, för att matcha de specifika behov som finns.

 Även om markpålning är en process som funnits länge, finns det fortfarande möjlighet till förbättringar – speciellt när det gäller de digitala verktyg som kan underlätta arbetet för både projektledare och de som utför själva pålningen. Läs mer om EasyLogic Groundworks här


Underlätta arbetsvardagen med low-code lösningar!

En bra low-code lösning är skalbar, flexibel och kan skräddarsys efter de unika behov som finns – och vidareutvecklas över tid. Är du nyfiken på hur man kan kommer igång med EasyLogic?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Nästa
Nästa

Komplettera ERP-systemet med low-code!