Komplettera ERP-systemet med low-code!
De allra flesta företag har någon form av ERP i sin verksamhet – vilket är ett bra sätt att administrera data, organisera information och automatisera processer. Vissa företag strävar efter ett skräddarsytt system, för att säkerställa maximal funktionalitet. Dessvärre brukar detta resultera i höga kostnader, begränsad skalbarhet och potentiella säkerhetsrisker. Ett annat tillvägagångssätt där man minskar både kostnaderna och riskerna, men tillgodoser de krav som finns på funktionalitet och skalbarhet, är att komplettera ERP-lösningen med ett low-code alternativ!
ERP-system samlar funktioner och data på ett ställe, för olika avdelningar och roller.
Varför vill företag skräddarsy sina ERP-system?
Allt eftersom företaget växer, marknadens förutsättningar ändras, och nya produktlinjer eller teknologier tas fram, vill man förbättra både effektivitet och lönsamhet. Fokus ligger ofta på att förbättra sina kärnverksamhetsprocesser, gärna med lösningar som är specifikt anpassade efter företagets behov.
Att ha en skräddarsydd lösning anpassad för företaget är någonting som de flesta tycker låter bra – speciellt om den initiala kostnaden inte är hög. Några av de främsta anledningarna till att företag vill ha skräddarsydda ERP-system är:
Företaget har unika affärsbehov
Man hoppas på en konkurrensfördel
Möjliga integrationer med befintliga system
Man söker skalbarhet och flexibilitet
Dessvärre blir resultatet ofta en besvikelse – det finns ett antal utmaningar med att skräddarsy affärssystemet, som motverkar en eller flera av de förväntade fördelarna.
Utmaningar med att skräddarsy sitt ERP-system
Utmaningarna med att skräddarsy sitt affärssystem är flera, och många av dessa är relaterade till varandra. Det är därför viktigt för företag att väga de eventuella fördelarna mot de utmaningar och risker som denna typ av ERP-system innebär.
Bli beroende av en leverantör
Utförs arbetet med att skräddarsy affärssystemet av en och samma leverantör, kan det bli svårt att byta. Man riskerar därmed att låsas fast i dyra avtal, eller bli beroende av specifika nyckelpersoner hos den externa leverantören.
Svårigheter att integrera ny teknologi
Allt eftersom ny teknologi blir tillgänglig, vill företag ofta implementera dessa i sina befintliga affärssystem. Artificiell intelligens är ett exempel på sådan teknologi, där många ser möjligheter till ökad effektivitet. Men de flesta skräddarsydda ERP-system är inte byggda för att vara kompatibla med sådan teknologi, vilket gör det svårt eller ineffektivt att lägga till den typen av funktionalitet på ett smidigt sätt.
Risk för teknisk skuld
Om de anpassningar som görs på det skräddarsydda ERP-systemet inte är korrekt implementerade, eller om företaget inte följer bästa praxis, kan detta leda till ineffektiva lösningar som kräver kontinuerlig åtgärd. Detta kortsiktiga tänkande påverkar framtida uppgraderingar.
Dyrt och tidskrävande att uppgradera
Att uppgradera ett skräddarsytt system kan bli kostsamt och kräva en hel del utvecklingstid, för att säkerställa kompabilitet med befintliga funktioner. Eftersom systemet är unikt, blir också den kompletterande utvecklingen det.
Överhängande säkerhetsrisker
Komplexiteten med skräddarsydda ERP-system kan ofta vara högre, jämfört med standardiserade system. Detta kan göra systemet mer sårbart ur ett säkerhetsperspektiv. Dessutom kan det vara svårt för företag att säkerställa att deras skräddarsydda affärssystem uppfyller de krav som finns för IT-säkerhet, speciellt i branscher där kraven är höga.
Begränsad skalbarhet
Den skalbarhet man önskat riskerar ofta att utebli, främst på grund av att fler processer och ökad funktionalitet kan bli för mycket för systemet att hantera. Detta riskerar att sakta ner hela systemet, med s.k. flaskhalsar som påverkar produktiviteten och användarupplevelsen negativt.
Alternativ till skräddarsydda ERP-system
Vad kan man som företag göra om man vill ha anpassade lösningar, men även är medveten om riskerna med att skräddarsy hela affärssystemet?
Ett av de mest populära tillvägagångssätten är att implementera standardiserade ERP-system, men att komplettera detta med en lösning som möjliggör de skräddarsydda funktioner och processer som önskas.
Komplettera ERP-systemet med en low-code lösning
Att använda en low-code-lösning som ett komplement till en ERP-lösning kan vara en smart strategi för att skapa ett mer skräddarsytt och flexibelt system utan att behöva gå igenom komplex och kostsam utveckling. Här är några skäl till varför detta kan vara en fördelaktig approach:
Ökad anpassning – utan extra komplexitet
Low-code plattformar som EasyLogic gör det enkelt att skapa och använda applikationer och funktioner som kan integreras med ERP-systemet. Gränssnittet är anpassat för att användare utan större teknisk bakgrund ska kunna använda de verktyg som finns. Ofta sker detta med en drag-and-drop funktion.
Snabbare utveckling och implementering
En av de främsta fördelarna med just low-code lösningar är att nya funktioner och applikationer kan utvecklas på betydligt kortare tid, jämfört med traditionell utveckling. Detta gör att företag med low-code lösningar snabbt kan agera på förändrade behov eller förutsättningar.
Minskade kostnader
Low-code kräver mindre utvecklingskostnader än att omarbeta eller skapa ett ERP-system från grunden – vilket blir en betydligt billigare implementation, speciellt om man räknar med den kontinuerliga utvecklingen av affärssystemet.
Flexibilitet och skalbarhet
En low-code lösning gör det möjligt att lägga till funktioner eller bygga applikationer som möter specifika krav utan att behöva ändra själva ERP-systemet. Detta gör att man både kan skala upp eller ner – beroende på förändringar i företagets verksamhet.
Fyll gap i ERP-systemet
ERP-system är ofta starka inom kärnprocesser men kan sakna specifika funktioner eller anpassningar för unika arbetsflöden. Low-code kan fylla dessa luckor genom att skapa:
Skräddarsydda dashboards
Mobilanpassade lösningar, exempelvis appar
Automatiseringsmöjligheter för repetitiva uppgifter
Integrationer med andra system och dataflöden
En bättre användarupplevelse
Med hjälp av low-code kan man skapa användargränssnitt och applikationer som är anpassade för olika användargrupper, vilket är praktiskt för ERP-system där det ofta är personer med olika roller som ska använda samma grundsystem. Med low-code kan man skapa enkla appar för mobila enheter eller skräddarsydda vyer för olika avdelningar.
Integration och automatisering
Low-code-plattformar är ofta designade för att integreras enkelt med andra system, inklusive ERP, CRM och andra affärslösningar. Även automatiseringsfunktioner, såsom arbetsflödeshantering eller rapportgenerering, kan effektiviseras utan att påverka ERP-systemets kärnstruktur.
Minimera riskerna
Genom att använda en low-code lösning ovanpå ERP-systemet istället för att göra stora förändringar direkt i ERP-systemet, minskar risken för att introducera fel eller störa kritiska processer. Det ger också användarna möjlighet att testa och justera lösningar utan att påverka systemets stabilitet.
Använd en low-code lösning som kan växa med företaget
Low-code lösningen EasyLogic är ett smart sätt att komplettera befintliga ERP-system, utan att behöva göra större förändringar i systemet i sig.
“Med EasyLogic kan du enkelt bygga integrerade mobila applikationer utan att göra stora anpassningar av ERP för liknande funktionalitet. Att du sedan kan fokusera på dina nya och verkliga behov av appar och flöden över tiden utan kostsamma anpassningar av ditt ERP kommer att ge bästa kostnadseffektiviteten över tid.” säger Roger Andersson, Managing Director på Datema EasyLogic
EasyLogic-plattformen erbjuder skräddarsydda lösningar, inklusive applikationer, webbaserad portal och integrationer. Dessutom hanterar lösningen drift och hosting direkt i molnet, med dedikerad kundsupport. Detta gör att low-code lösningen kan utvecklas i samband med att ERP-lösningen växer – med automatiserade processer och smidiga dashboards för slutanvändarna.
Vill du veta mer om hur low-code lösningar kan användas med ERP-system? Kontakta oss!
Underlätta arbetsvardagen med low-code lösningar!
En bra low-code lösning är skalbar, flexibel och kan skräddarsys efter de unika behov som finns – och vidareutvecklas över tid. Är du nyfiken på hur man kan kommer igång med EasyLogic?
Kontakta oss så berättar vi mer!