Lagerhantering i molnet

Lagerkontroll är ett måste – men det behöver inte vara krångligt. Många drar sig för att investera i ett lagerhanteringssystem, ofta på grund av bilden av tunga och komplicerade IT-lösningar. Men idag finns smarta, molnbaserade system som är både enkla att använda och snabba att komma igång med!

Att använda ett molnbaserat lagerhanteringssystem kan ge oanade fördelar.

Varför behövs lagerhanteringssystem?

Lagerhanteringssystem, också känt som Warehouse Management System (WMS), är ett sätt för företag att lättare hålla koll de artiklar som finns på varulagret. Beroende på vilket system man väljer att använda, kan ett lagerhanteringssystem erbjuda en mängd funktioner, exempelvis:

  • Registrering av inkommande artiklar

  • Inventering av befintliga lagerartiklar

  • Spårning av försvunna artiklar

  • Rapportering av skickade artiklar

Detta gör det betydligt lättare för ansvariga inom företaget att veta vart alla artiklar befinner sig, men kan även underlätta vid exempelvis kundtjänstärenden eller för att optimera flödet på lagret.

Behöver alla företag ett lagerhanteringssystem?

Att digitalisera hela eller delar av sin leveranskedja kan ge flera fördelar. Ett lagerhanteringssystem med digitala funktioner är därför en bra idé, även i situationer där det inte är ett måste. Exempelvis kan det vara bra för mindre företag att investera i ett WMS anpassat för att växa med, eftersom det ofta går snabbt att utöka sin lagerstorlek, och det då är viktigt att behålla kontrollen.

Däremot kan det finnas olika behov, exempelvis utifrån företagets storlek.

  • Små företag är ofta i behov av lagerhanteringssystem (WMS) som är enkla, lätta att förstå, och snabba att komma igång med. Dessa företag behöver oftast ett system med de grundläggande funktionerna, till ett bra pris.

  • Stora företag med ett större varulager behöver ofta ett lagerhanteringssystem (WMS) som klarar av komplexitet och att integreras med andra system. Lagret storlek kan kräva funktioner som automation, zonplock eller specifik spårhantering.

Ett behov som inte alltid kommuniceras är dock önskan om ett WMS som klarar av att växa över tid – oavsett företagets storlek. Detta gör att många ofta vänder sig till low-code lösningar där möjligheterna att skräddarsy och addera funktioner över tid är många.

Vad finns det för motargument till att ha ett lagerhanteringssystem?

Även om fördelarna med ett lagerhanteringssystem är tydliga, kan man ibland möta motstånd – kanske främst internt – mot denna typ av system. Några av de främsta argumenten mot att implementera ett WMS är:

  • Kostnaden: Att det blir för dyrt att investera i ett lagerhanteringssystem, och att denna kostnad kommer att överskugga systemets nytta.

  • Komplexitet: Systemet är för komplicerat för att integrera med befintliga system, eller kommer med funktionalitet som överstiger de behov som finns.

  • Tidsåtgång: Tiden för att implementera lagerhanteringssystemet och få det på plats blir för stort, ingen på företaget hinner hantera ett sånt projekt.

  • Rädsla för förändring: Med argument som att ”det fungerar som det är nu”, eller ”vi vill inte riskera att någon blir varslad”, kan rädslan för förändring bli en stor bromskloss – även om fördelarna med lagerhanteringssystemet är tydliga.

Flera av dessa farhågor gentemot lagerhanteringssystem är relativt lätta att hantera, och med bra planering kan implementationen av ett WMS bli både billigare och gå snabbare än förväntat. Dessutom kommer en del lagerhanteringssystem med funktionalitet som gör lösningen både kostnadseffektiv och enkel att använda: exempelvis med molnlagring.

Warehouse Management System med molnlagring

Lagerhantering med molnlagring innebär att man, i stället för att använda fysiska servrar och annan hårdvara, använder en molnbaserad lösning där all information lagras digitalt. Detta erbjuds oftast som en tjänst i form av en prenumeration, där man betalar en viss summa per månad eller år.

Lagerhanteringssystem med molnlagring har blivit ett alltmer populärt alternativ för lagerkontroll. Att använda ett molnbaserat WMS är ett smart sätt att minimera egen IT-drift, vilket sparar både tid och andra resurser inom företaget. Dessutom är denna typ av system ofta mer kostnadseffektivt, då man som företag ofta endast betalar för den kapacitet som behövs.

Fördelarna med molnbaserade WMS

Att använda sig av molnbaserade lagerhanteringssystem kan ge flera fördelar. Här är några av de största fördelarna med att välja ett molnbaserat WMS:

Ingen lokal installation krävs. Då man inte behöver någon specifik hårdvara på plats, krävs heller ingen lokal installation för att komma igång. Detta underlättar för företag som saknar den kompetens som krävs för att köpa och underhålla servrar och annan IT-infrastruktur.

Snabbt att komma igång. Jämfört med traditionella WMS, är molnbaserade lagerhanteringssystem ofta snabbare och enklare att komma igång med. Då lösningen är molnbaserad försvinner tiden för exempelvis lokal installation.

Lägre startkostnad. Som tidigare nämnt tenderar molnbaserade WMS att ha mer flexibla prismodeller – man betalar oftast endast för den kapacitet som behövs. Dessutom sparar man ofta pengar genom att slippa att betala för stora mängder hårdvara – de flesta lösningarna kan köras direkt från smartphone eller datorn.

Tillgängligt överallt. En av de största fördelarna med lagerhanteringssystem som är molnbaserade, är såklart tillgängligheten. En bra utformad WMS-lösning är lika lätt att hantera för lagerarbetare som för logistikchefer eller andra inom företaget – oavsett vart dessa befinner sig. Detta ger ökad flexibilitet, något som brukar uppskattas på företag med snabba beslutsfattande processer.

Smidigt lagerflöde – oavsett roll

Lagerhanteringssystem som EasyLogic WMS Light erbjuder både en app och en webbportal – en kombination som ger flexibilitet för olika användare.

  • Appen kan användas på smartphones eller andra mobila enheter och passar perfekt för personal som rör sig ute på lagret, till exempel vid godsmottagning, plock, inventering eller varuförberedelse.

  • Webbportalen ger istället logistikansvariga och administrativ personal en tydlig överblick i realtid. Här kan man enkelt ta fram rapporter och följa upp nyckeltal – allt för att göra lagerhanteringen ännu smartare.

Denna kombination för att företag kan vara flexibla och samtidigt använda befintlig hårdvara, som handdatorer med stöd för applikationer. Detta är ytterligare en av anledningarna till att molnbaserade lagerhanteringssystem är så populära bland små och medelstora företag.

Passar molnbaserade lagerhanteringssystem för alla?

Att använda ett molnbaserat WMS är smidigt, men det finns begränsningar. Exempelvis kan större företag som processar stora mängder data varje sekund, ha större nytta av ett Warehouse Management System på plats i lokalen. Dessutom kan det finnas krav på säkerhet, speciella anpassningar eller support som ett molnbaserat system inte har. Därför kan det vara en bra idé att gå igenom vilka förväntningar som finns på systemet, för att kunna välja det lagerhanteringssystem som passar bäst.  

Generellt brukar molnbaserade lagerhanteringssystem passa små till medelstora företag allra bäst – dessa har behov av ett snabbt och effektivt system, är relativt priskänsliga och har få krav på integrationer med andra system. Då är ett molnbaserat lagerhanteringssystem ett passande val.


Underlätta arbetsvardagen med low-code lösningar!

En bra low-code lösning är skalbar, flexibel och kan skräddarsys efter de unika behov som finns – och vidareutvecklas över tid. Är du nyfiken på hur man kan kommer igång med EasyLogic?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Nästa
Nästa

Underlätta markpålningen med digitala verktyg