Så här kan ni digitalisera leveranskedjan

Att digitalisera leveranskedjan är ett strategiskt beslut som kan ge stora fördelar: Genom att införa digitala verktyg och processer kan företag exempelvis optimera flödet av varor och information, minska kostnaderna och förbättra kundnöjdheten. Men leveranskedjan är ofta komplex, vilket skapar osäkerhet gällande vart man ska börja sin digitaliseringsresa. Läs mer om att digitalisera leveranskedjan här!

Att digitalisera delar av leveranskedjan kan ge oanade fördelar.

Vad innebär det att digitalisera leveranskedjan?

Att digitalisera leveranskedjan innebär att överföra traditionella, manuella processer till digitala plattformar – med förhoppningen att effektivisera och optimera flödet. Omställningen gör det även möjligt att samla in och analysera data från hela värdekedjan, från råvaruleverantörer till slutkund, vilket ger en tydligare överblick och i slutändan möjliggör bättre beslutsfattande.

På grund av leveranskedjans komplexitet och de olika aktörerna som är involverade, är det vanligt att digitalisera leveranskedjan i etapper. Detta för att säkerställa ett stabilt leveransflöde och korrigera eventuella misstag. Digitaliseringen kan även ske på olika sätt, beroende på vilket verktyg eller vilken plattform man väljer att använda.

På vilka sätt kan man digitalisera sin leveranskedja?

Det finns flera sätt att digitalisera sin leveranskedja – nya tekniker och lösningar lanseras dessutom kontinuerligt. Nedan är ett urval av de metoder och digitala verktyg som finns tillgängliga idag:

AI och maskininlärning

Artificiell intelligens är fortsatt populärt, och lösningarna kring med denna typ av teknologi blir allt fler. Även vid digitalisering av leveranskedjan kan AI vara behjälpligt: exempelvis kan AI-algoritmer analysera stora mängder data för att förutsäga framtida behov, optimera rutter och identifiera avvikelser.

Automation

En vanlig, men ibland underskattad metod för digitalisering är automation. Genom att automatisera processer, som t.ex. orderhantering och inventering, minskar risken för mänskliga fel, samtidigt som effektiviteten ökar. Här kan du läsa om hur Rovalin automatiserade sina processer

Cloud-baserade plattformar

Numera behöver man inte installera fysiska servrar vid implementeringen av nya lösningar – allt finns i molnet! Molnbaserade lösningar ger flexibel åtkomst till både data och programvara, vilket underlättar samarbete och skalbarhet.

IoT (Internet of Things)

Allt fler enheter har möjlighet till någon form av uppkoppling – vilket ger tydliga fördelar. Genom att koppla upp enheter och maskiner i produktion och lagerverksamhet är det möjligt att samla in realtidsdata om lagernivåer, maskinprestanda och mycket mer. Modern teknik som Wiliots IoT pixlar kan även fånga upp information om både temperatur och position, och skicka vidare denna info med hjälp av RFID.

 

”Allt fler väljer att digitalisera ett eller flera moment i leveranskedjan, och ser fördelarna med detta relativt snabbt. Det är viktigt att hitta rätt lösning för företaget – många vill lägga till ytterligare funktionalitet efter lansering, då är det viktigt att denna möjlighet finns tillgänglig.”, säger Roger Andersson, Managing Director på Datema EasyLogic.

 

Vilka är fördelarna med att digitalisera leveranskedjan?

Som tidigare nämnt finns det flera fördelar med att digitalisera leveranskedjan – om man gör det på rätt sätt. Nedan är ett urval av de positiva effekter digitaliseringen kan ge:

Ökad transparens – Det blir lättare att få fullständig överblick över leveranskedjan i realtid.

Minskade kostnader – Optimerade processer och ökad effektivitet leder till bättre beslutsfattande och lägre kostnader.

Förbättrad kundnöjdhet – Genom att ta bort manuella processer finns möjlighet till snabbare leveranser och högre leveranssäkerhet, vilket ökar kundnöjdheten.

Större flexibilitet – Digitaliserade processer kan göra det lättare för företaget att anpassa sig snabbt till förändringar på marknaden, och fortfarande vara konkurrenskraftiga och möta kundernas behov.

Minskad miljöpåverkan – Man kan göra stora skillnader gällande miljöpåverkan, med digitaliserade leveranskedjor. Bland annat kan digitaliseringen göra det möjligt att optimera transporter och minska svinnet.

 

Utmaningarna med digitalisering

Det finns även utmaningar att ta sig an, speciellt för de som är i början av digitaliseringsresan. Nedan är några utmaningar och hur man hanterar dessa:

Krav på investeringar

Att digitalisera kräver investeringar i både hårdvara och mjukvara – som man förhoppningsvis tar igen med ökad effektivitet. Eftersom det finns en uppsjö av lösningar, kan det vara en bra idé att jämföra de olika alternativen – både gällande pris och funktionalitet.

Internt motstånd

Förändringar med syftet att effektivisera eller optimera processer kan möta motstånd från anställda – speciellt om det finns risk för att roller och funktioner kommer att försvinna. Transaparens är viktigt, och digitaliseringen bör förenkla de anställdas uppgifter, se till att ha med relevanta intressenter tidigt i projektet.

Försämrad dataintegritet?

De flesta IT-experter är eniga om att olika former av cyberhot har ökat markant. Det är viktigt att skydda känslig data, även i leveranskedjans delar som inte är affärskritiska. Se till att IT-säkerheten alltid är i fokus – att missa detta kan bli kostsamt.

Så här lyckas ni med digitaliseringen av leveranskedjan

  • Innan det är dags att välja digitaliserings-lösning och plattform är det bra att sätta tydliga mål. Vad vill ni uppnå med att digitalisera? Gå gärna tillbaka till dessa mål under projektets gång.

  • När det är dags att välja teknik är det bra att ha budget och mål på plats. Kika gärna på lösningar som används, be att få se referenser och kundcase från de digitala plattformar som finns.

  • Genom att se till att medarbetarna är införstådda med mål och fördelar, blir det lättare att implementera lösningen. Dessutom är det positivt ur ett användar-perspektiv, då medarbetarna som ska använda lösningen i praktiken kan kommer med värdefull input.

  • Hela leveranskedjan behöver inte göras om direkt. Det är bättre att börja i liten skala, för att testa och utvärdera lösningen. Detta minskar risken för stopp i leveranskedjan.


Vill du veta mer om hur man kan digitalisera flöden och processer? Kontakta oss!

Föregående
Föregående

Upptäck möjligheterna med Visuell AI

Nästa
Nästa

Allt om WMS för mindre företag